sreda, 10. december 2014

VSAK DAN, DAILY

Ko si želimo spremembe, jo je potrebno izvajati vsak dan. Vzamemo si le en dan na teden prost. Kaj se zgodi, ko se za nekaj odločimo. Želimo preoblikovati telo. Želimo se naučiti novega jezika, ali novega poklica. Si predstavljate, da bi imeli v šoli samo enkrat na teden matematiko. Enkrat na teden, bi se učili računati. Za domov ne bi dobili domače naloge. Ko pridemo naslednji teden k istemu pouku, moramo spet začeti od začetka. Saj smo velik del že pozabili. Tako porabimo za ponovitev prejšnje snovi pol časa. In le pol ure se učimo novo snov. Dobro vemo, da tako ne gre. Pomembne predmete imamo vsak dan. Tisti dan ko nimamo, pa dobimo domačo nalogo. Saj je le ta namenjena utrjevanju snovi. Domače naloge so v šoli zelo pomembne. in tisti ki jih ne daje, in ne razume bistva le teh, dela slabo svojim učencem. Domača naloga je tudi učna lekcija. Saj tako vidimo česa nismo razumeli in lahko naslednji dan vprašamo ali sami raziskujemo.
Prav tako je pomembno, da delamo druge naloge vsak dan. Vsak dan vadimo, vsak dan meditiramo, vsak dan se umivamo in vsak dan jemo. Kajti le tako napredujemo. Svet se vrti nenehno naprej. Ko obstanemo, gre svet naprej. Pomeni da moramo spet pohiteti, da pridemo tja, kjer smo že bili. Napredek je nenehen. Prav tako ko delamo na nekem projektu, ki nas okupira in miselno zapolni, se nenehno gibamo naprej. Ko je projekt končan, si nekako oddahnemo in paše nam malo počitka. Vendar kmalu vidimo da ko je počitka dovolj, k nam prihajajo že nove ideje, ki nas spet potisnejo v akcijo. In tako je naš nenehni napredek tisti, ki nas dela zadovoljnega. Včasih napredujemo po zunanjih kriterijih, včasih po notranjih.
Zato je tudi meditacija potrebna vsak dan. Najboljše pred spanjem, ali pa imate del dneva namenjen samo temu. Ko postanete mojster, potem je meditacija vse kar počnete. Zavestni ste cel čas. Tako napredujemo korak za korakom. Zmeraj več čutimo notranjega miru. Z okolico smo povezani in čutimo, kako ima vse svoj smisel. V vsaki stvari vidimo lekcijo, ki je za naše dobro. Dobro v smislu duhovnega spiritualnega napredka. Zato tudi v Shaolinu trenirajo vsak dan. Tako to ni več trening, temveč postane življenje. Ta trening ali ta nova dejavnost, odločitev, postane del nas. Ko mine par let, se lahko vprašamo, kako smo lahko bili včasih brez tega? Ali kako smo včasih lahko kadili? Anthony Robbins je rekel, da napredek nas dela zadovoljenega. Zato je zelo pomembno, da se premikamo. Tukaj pa se velikokrat zalomi a ne? Damo si nov cilj ali želimo nekaj doseči. Začnemo. Prvi dan super. Zadovoljni smo s sabo in dobro se počutimo. Drugi dan čutimo napore prvega dne, vendar vseeno nadaljujemo. Sedaj smo že nekoliko bolj utrujeni in nas že nese v stare poti. Vendar vseeno nadaljujemo. Tako tretji dan se nalaga občutek utrujenosti iz prvega in drugega dne skupaj in odločimo se za dan počitka. Četrti dan spet začnemo. Vendar imamo slabo vest, ker en dan nismo. Ker pa smo peti dan vseeno še vedno utrujeni in ker en dan smo itak že izpustili, tako ta dan že  z manj slabe vesti tudi izpustimo. Šesti dan vadimo, sedmi dan pa je bil že prej mišljen za počivanje in tako počivamo.
Sedaj je na vrsti drugi teden. Na žalost je zelo slabo vreme in tako res ne moremo vaditi. Slabo vreme je cel teden. In smo že v tretjem tednu. Začnemo v ponedeljek. Mislimo si, da bi sedaj že morali imeti več kondicije, saj vadimo že tretji teden. Vendar če smo odkriti in pošteni do sebe, vidimo da smo naredili komaj štiri treninge. Vsakič ko ga naredimo, je kot da začnemo od začetka. Lahko da smo si zastavili pretežke vaje. Nismo upoštevali cikličnosti. Nismo upoštevali, da najprej treba narediti bazo. Osnove so tiste, ki jih potrebujemo povsod. Pri matematiki seštevanje odštevanje, množenje in deljenje. Če tega ne znamo, lahko kar nehamo. Črke pri slovnici, so osnova pisanja, sestavljanja in oblikovanja vsega ostalega. Tudi v Shaolinu so osnove. To so osnovni udarci, osnovni stavi, osnovne brce, osnovna vzdržljivost, osnovne forme. Če le teh ne obvladamo, ne moremo iti naprej. Saj so nadaljevalne stvari težje in izhajajo iz osnov.
Zato je zelo pomembno, da vadimo vsak dan. Če smo res zelo utrujeni, pa naredimo regeneracijski trening in či gong. Kenijski tekači imajo 3 krat na dan trening. Zjutraj ob 6.00 osnovna zdržljivost 15 km teka, ki je 10 do 20 % počasnejši od tekmovalnega tempa. Ob 11.00 imajo glavni trening. Predvsem distance, tek v klanec, tempo teke. Tukaj je hitrost 10 do 20% višja kot tekmovalni tempo ali enaka. Popoldan ob 17.00 pa imajo regeneracijski tek do 10 km. Tempo: počasen. Torej za to da si hitreje opomorejo, naredijo tek.
Če zadeve prenesem, isto je pri učenju tujega jezika. Počivamo tako da ponovimo tisto kar že vemo. Delamo naloge z že znano snovjo. Za regeneracijo in počitek lahko uporabimo tudi aktivni počitek. Gremo na sprehod. S kolesom po mestu. Na izlet v hribe.
Najpomembneje pa je, da ozavestimo svoje odzive in da slišimo, kar nam govori notranji glas. Prav tako ločimo kadar nas notranji glas nagovarja na izgovore in išče 100 načinov zakaj ne. Potem pa nas graja in delamo sami sebi slabo vest ker nismo prej tistega naredili.
Zato začni z vadbo danes, ne čakaj na prvi januar. Ne čakaj na jutri. Začni danes. Boljše vsak dan 15 minut kot vsak tretji dan eno uro. Dajmo že v decembru pridobiti navado in jo potem z novim letom samo še utrdimo. Ta mesec smo tudi brezgrajni. Do drugih in sebe.
Amituofo

Ni komentarjev:

Objavite komentar