sreda, 29. oktober 2014

POŠKODBA


Oktobra sem imel 2 dva velika cilja. Prvi je bil moj prvi nastop v ringu v samem Londonu in drugi preteči Ljubljanski maraton. Nobenega nisem dosegel.
Glede na cilje, sem se temu primerno pripravljal. Povečal svoje treninge in velikokrat šel na trening, klub temu da me je od prejšnjega dne še vse bolelo. Vendar do sedaj je bilo tako, da je bila bolečina nekako sestavni del treninga. Muskelfiber je normalno, ko izvajaš tako naporne treninge. Kljub temu, da me je telo opozarjalo, sem nadaljeval. Bil sem motiviran, želel sem ta cilj. Na koncu me je moje telo prisililo, da spet počivam.
Mesec dni nazaj, sem po drugem dnevnem treningu, čutil bolečino v desnem kolenu. Zjutraj ko sem se zbudil, pa sem komaj vstal na to nogo. Bolečina je bila prisotna tudi, če sem samo ležal in mi je samo nekaj položajev omogočilo normalen spanec. Ko sem čez dan počasi začel šepati, sem zmogel razgibati koleno do te stopnje, da sem lahko vsaj hodil.
Ker pa čez dan učim na srednji šoli športno, je nemogoče, da se ne gibam in da samo govorim. Saj zaradi enega bolečega kolena, še ne nehaš delati. Isto velja tudi za dijake, ki hodijo na moj pouk. Imamo celo telo in zmeraj lahko delamo in urimo zdrave dele, razen seveda če smo bolani v smislu pljučnice, prehladov, vrtoglavice. Takrat pa smo itak doma in ne hodimo v šolo ali službo. Tako sem lahko delal vsaj vaje za trup in roke.
Pri popoldanskih treningih sem se čuval in delalz 70% zmožnostjo. Po treningih, je bilo zmeraj slabše in mi je koleno celo nekako otrdelo tako da nisem mogel stegniti noge. Ko sem po eno urnem počitku bil sposoben vsaj malo se upret na nogo, sem vedel, da tako ne bo šlo. Poškodba se mi je vlekla že 3 tedne, zato sem obiskal zdravnika za športne poškodbe.
Sedaj je tako, da imam potrjeno nekoliko natrgano in nategnjeno kolensko medialno kito. V kolenu dve ali tri burse. To so prostori napolneji z tekočino. Kar kaže da gre za vnetne procese. Dobil sem inlekcijo proti vnetju in datume za fizioterapijo.
Nauk te zgodbe je, da poslušajte sebe in svoje telo. Telo je pametnejše kot možgani. Možgani nekaj preberejo, slišijo in mislijo da tako mora biti tudi če jim telo govori drugače. Poslušajte svoj notranji glas, ki vam šepeta kaj je dobro za vas. Tudi poškodba ali druge neprijetnosti, so zato da se ustavimo in popravimo smer svoji ladji.
Ko sem prišel k zdravniku mi je najprej povedal, ali vidiš da šport ni zdrav. K meni hodijo sami poškodovani športniki. Ja res je da ni zdravo trenirati tako da škodiš svojemu telesu. Ni zdravo si pomagati z prepovedanimi substancami. Ni dobro če ne upoštevaš procese športnega treniranja in nimaš dovolj regeneracije. Če združiš srce, možgane, notranjo intuicijo, pa je šport lahko zelo zdrav.
Res je da je potrebno združiti način razmišljanja, delo, počitek, prosti čas, trening, družino, prehrano, ... Bolj kot smo profesionalni, bolj je potrebno upoštevati več dejavnikov.
Zato je sedaj čas, da delam či gong. Ta povečam notranje delo z energijami in povečam pretočnost. Skoncentriram se na dihalne vaje in samo dihanje. V vsakem položaju vztrajam tako da ne grem do bolečin, temveč se ustavim prej. Zato želim, da prisluhnete sebi in se povežete z vesoljem. Le tako lahko dosežemo svoj optimum.
Amituofo

Ni komentarjev:

Objavite komentar